limonaa

limonaa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Pasztet z bazylii i czerwonej papryki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kolorowy pasztet dla całej rodziny

Pasztet z bazylii i czerwonej papryki

Składniki:

Pasztet z bazylii i czerwonej papryki

 

  • 3 ząbki czosnku, obrane
  • 550g gładkiego tofu o jedwabistej konsystencji
  • 250g chudego serka kremowego
  • pół szklanki tartego parmezanu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 duże jajo bio ekologiczne
  • 2 duże białka
  • pół łyżeczki soli
  • 2 szklanki świeżych listków bazylii
  • 1 szklanka pieczonej czerwonej papryki ze słoika, odsączonej i opłukanej
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

Sposób przygotowania:

Pasztet z bazylii i czerwonej papryki
Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Spryskuje olejem do smażenia blachę. Wrzucam czosnek na 2 minuty do małego rondelka z wrzątkiem. Następnie dokładnie ucieram w malakserze czosnek, tofu, serek kremowy, parmezan, mąkę, całe jajka, białka i sól. Przelewam połowę do miski. Dodaje bazylię do malaksera i ucieram. Przelewam do przygotowanej blachy. Następnie przelewam masę z miski do malaksera, dodaję pieczoną paprykę, koncentrat pomidorowy i pieprz kajeński. Ucieram i wykładam łyżką na warstwę masy z bazylią. Małym nożykiem robię kilka nacięć przez obie warstwy. Później piekę godzinę, aż pasztet sie zetnie. Stawiam w blasze na metalowej kratce, by ostygła, a następnie wstawiam do lodówki co najmniej na 4 godziny.