Sposób przygotowania:
Pasztet z jajek Eli
24 jajka nakłuć igłą,zalać zimną wodą,dodać łyżkę soli i ugotować na twardo. Z jajek odlać wrzątek,lekko je potłuc i zalać zimną wodą. Ostudzone jajka obrać ze skorupek i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Cebulę obrać z łupinki i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej,dodać cebulę i smażyć aż się zeszkli. Pieprz wyłożyć na sitko,opłukać zimną wodą i dokładnie odsączyć. Do jajek dodać pieprz,przyprawę,przesmażoną cebulę,4 surowe jajka,doprawić do smaku solą,pieprzem i wymieszać. 2 keksówki wyłożyć papierem do pieczenia. Do keksówek włożyć masę jajeczną i piec około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. Pasztet ostudzić i włożyć do lodówki na 24 godziny,żeby stężał. Pasztet pokroić w grubsze plasterki i ułożyć na półmisku. Z łososia uformować różyczki. Różyczkami i listkami natki udekorować pasztet. Smacznego!
marietta