Sposób przygotowania:
Pasztet z królika
Warzywa obrać, opłukać. Królika umyć, przełożyć do garnka, wlać wodę, dodać ziele angielskie, listki laurowe i warzywa, gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
Wyjąć mięso z warzywami, ostudzić, oddzielić od kości. Boczek, obraną cebulę i umytą wątróbkę, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu.
Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć. Zmielić mięso z warzywami, przesmażone składniki i bułkę, trzy razy przez maszynkę.
Do zmielonego mięsa dodać przyprawy i jajka, dokładnie wymieszać.
Foremki keksówki, wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką, wyłożyć masę mięsną, lekko wygładzić. Foremki włożyć do piekarnika, piec ok. 45 minut w 180 stop. Z tej porcji wyszło 2 małe keksówki.
Wyjąć mięso z warzywami, ostudzić, oddzielić od kości. Boczek, obraną cebulę i umytą wątróbkę, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu.
Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć. Zmielić mięso z warzywami, przesmażone składniki i bułkę, trzy razy przez maszynkę.
Do zmielonego mięsa dodać przyprawy i jajka, dokładnie wymieszać.
Foremki keksówki, wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką, wyłożyć masę mięsną, lekko wygładzić. Foremki włożyć do piekarnika, piec ok. 45 minut w 180 stop. Z tej porcji wyszło 2 małe keksówki.