Natalia Skóra

Natalia Skóra

Szef Kuchni
[Przepisów: 46]

Pasztet z królika

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Od dawna chodziło mi po głowie wykonanie tego pasztetu. W końcu nadarzyła się okazja, a pasztet okazał się być wyśmienity!

Pasztet z królika

Składniki:

Pasztet z królika

Składniki:

  • 1 królik (mój miał niewiele ponad 1 kg)
  • 250 g wątróbki drobiowej
  • 0,5 kg podgardla
  • 4 jajka

 

  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • po kawałku selera i pora
  • 2 cebule

Przyprawy:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Pasztet z królika

Sposób przygotowania:

Wy porcjować królika i podgardle. Włożyć go do garnka. Następnie dodajemy warzywa, lekko solimy, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec. Gotujemy, aż wszystko będzie miękkie.
Gdy mięso będzie ugotowane, wyjmujemy z wywaru, oddzielamy od kości i umieszczamy w maszynce do mielenia mięsa.

W międzyczasie podsmażyć wątróbkę na maśle, ale tylko przez chwilę, do ścięcia. Mielimy i dodajemy do pasztetu. Do całej masy dodajemy jajka, dosypujemy bułki tartej, doprawiamy do smaku solą i czarnym, świeżo zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową, słodką papryką i majerankiem. Masę wyrobić i włożyć do keksówki. Ilość keksówek zależy od ilości masy, którą otrzymaliśmy.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 1 godzinę. Smacznego!