zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 714]

Książka Kucharska: Pyszne mięsa na stół wielkanocny

pasztet z królika pyszny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

to ulubiony pasztet mojej rodzinki , piekę go dość często, ale na święta obowiązkowo:)

pasztet z królika pyszny

Składniki:

pasztet z królika pyszny

 

  • 1 królik około 1,6kg ( i wątroba z niego)
  • 50dkg słoniny
  • 70dkg wątroby wieprzowej
  • 5 jajek
  • bułka wrocławska ( wek) , lub 4 zwykłe bułki
  • marchewka , pietruszka i seler
  • przyprawy : jałowiec- duża łyżka , ziele angielskie- 5 ziaren, pieprz 5 ziaren,
  • czosnek - główka,
  • kucharek,
  • do pasztetu:
  • gałka muszkatołowa -1 opakowanie, pieprz mielony, sól do smaku

Sposób przygotowania:

pasztet z królika pyszny
mięso gotuję z przyprawami ( oprócz gałki muszk.) i warzywami do miękkości , osobno gotuje wątrobę ze słoniną , dodaję tylko kucharka . kiedy ugotowane wybieram mięso i odstawiam do ostudzenia , to samo robię z wątrobą i słoniną . wywar przecedzam i odlewam trochę jednego i drugiego , i moczę w nim bułkę wrocł. wystudzone mięso , wątrobę ,słoninę i namoczoną odciśnietą bułkę , mielę , dodaję jajka i pzyprawiam gałką , solą i pieprzem . nakładam do foremek ( można piec w blaszce) i piekę około 1,5 godz w 180 stopni C