WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Pasztet z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tradycyjny pasztet z kurczaka z dodatkiem warzyw. Bardzo smaczna wędlina na co dzień i nieodłączny element świąt.

Pasztet z kurczaka

Składniki:

Pasztet z kurczaka

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z kurczaka

Gotowanie

Pasztet z kurczaka
Wystudzone ugotowane mięso oddzielamy od kości.

Kurczaki porcjujemy, wkładamy do dużego garnka. Dodajemy podgardle, obraną marchew, pietruszkę, cebulę, liście laurowe i zalewamy wodą. Solimy i gotujemy, aż mięso będzie miękkie i będzie odchodziło od kości. Wyjmujemy z wody, studzimy i odrywamy od kości.

Mielenie

Pasztet z kurczaka
Mięso z kurczaka mielimy na jednolitą masę.

Oddzielone od kości mięso oraz ugotowaną razem z nim marchew, pietruszkę i cebulę trzykrotnie mielimy w maszynce na sitku o najmniejszych oczkach.

Wyrabianie masy

Pasztet z kurczaka
Mięso doprawiamy i wyrabiamy z bułką i jajkami.

Do zmielonego mięsa dodajemy tartą bułkę i trzy jajka. Wyrabiamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Pieczenie

Pasztet z kurczaka
Masę na pasztet przekładamy do blaszki i uklepujemy.

Dużą blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułką. Przekładamy na nią mięso i wyrównujemy dość mocno. Wierzch posypujemy bułką i pieczemy ok 1 godzinę w 200 stopniach, aż ładnie się zrumieni i odstanie od brzegów blaszki.