Sposób przygotowania:
Pasztet z kurczakaGotowanie
Kurczaki porcjujemy, wkładamy do dużego garnka. Dodajemy podgardle, obraną marchew, pietruszkę, cebulę, liście laurowe i zalewamy wodą. Solimy i gotujemy, aż mięso będzie miękkie i będzie odchodziło od kości. Wyjmujemy z wody, studzimy i odrywamy od kości.
Mielenie
Oddzielone od kości mięso oraz ugotowaną razem z nim marchew, pietruszkę i cebulę trzykrotnie mielimy w maszynce na sitku o najmniejszych oczkach.
Wyrabianie masy
Do zmielonego mięsa dodajemy tartą bułkę i trzy jajka. Wyrabiamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Pieczenie
Dużą blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułką. Przekładamy na nią mięso i wyrównujemy dość mocno. Wierzch posypujemy bułką i pieczemy ok 1 godzinę w 200 stopniach, aż ładnie się zrumieni i odstanie od brzegów blaszki.