Sposób przygotowania:
Pasztet z rodzynkami w whisky
Mięso (oprócz wątróbki) pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka, zalać niedużą ilością wody tak by była niewiele ponad powierzchnię mięsa, dodać ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, sól oraz cebulę. Doprowadzić do wrzenia, gotować około dwóch godzin. Ostudzić.
Rodzynki wsypać do whisky, odstawić na przynajmniej pół godziny.
Wątróbkę obtoczyć w mące, usmażyć na oleju.
Bułkę namoczyć w bulionie (z gotowanego mięsa).
Mięso, wątróbkę, cebulę z bulionu i namoczoną bułkę oraz cały bulion z moczenia zmielić na maszynce z małymi oczkami. Doprawić pieprzem, papryką, mielonym zielem angielskim, pieprzem cayenne oraz solą.
Wbić całe jajka. Dokładnie wyrobić. Wsypać rodzynki razem z alkoholem który się nie wchłonął, ponownie wyrobić.
Wyrobioną masę mięsną podzielić na dwie części, wyłożyć do dwóch małych foremek aluminiowych, wygładzić zwilżoną dłonią.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C, piec około 1 godziny.
Rodzynki wsypać do whisky, odstawić na przynajmniej pół godziny.
Wątróbkę obtoczyć w mące, usmażyć na oleju.
Bułkę namoczyć w bulionie (z gotowanego mięsa).
Mięso, wątróbkę, cebulę z bulionu i namoczoną bułkę oraz cały bulion z moczenia zmielić na maszynce z małymi oczkami. Doprawić pieprzem, papryką, mielonym zielem angielskim, pieprzem cayenne oraz solą.
Wbić całe jajka. Dokładnie wyrobić. Wsypać rodzynki razem z alkoholem który się nie wchłonął, ponownie wyrobić.
Wyrobioną masę mięsną podzielić na dwie części, wyłożyć do dwóch małych foremek aluminiowych, wygładzić zwilżoną dłonią.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C, piec około 1 godziny.
SylaUla