Beatka983

Beatka983

Kucharz
[Przepisów: 7]

Pasztet z tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Całkiem inny pasztecik

Pasztet z tuńczykiem

Składniki:

Pasztet z tuńczykiem

 

  • 2 puszki tuńczyka
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 1 żółtko
  • pęczek dymki
  • 3-4 łyżki posiekanej natki
  • 10 dag ryżu ugotowanego na sypko
  • 3-4 łyżki keczupu
  • 10 dag masła
  • 50 dag mrożonego ciasta francuskiego

Sposób przygotowania:

Pasztet z tuńczykiem
Ciasto francuskie rozmrozić w temperaturze pokojowej. Tuńczyka osączyć z zalewy, przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dodać sól, pieprz do smaku. Stopione masło, keczup i drobno pokrojoną dymkę. Utrzeć na jednolitą masę.Jajka ugotować na twardo, drobniutko posiekać i również dodać do masy tuńczykowej. Wsypać posiekaną natkę oraz ryż, wbić surowe jajo i ponownie wymieszać.Formę pasztetową posmarować tłuszczem, wyłożyć płatami ciasta francuskiego tak aby wystawało poza brzegi blaszki. Napełnić przygotowaną masą tuńczykową. Przykryć ciastem (nadmiar odciąć i wykonać fantazyjne dekoracje), zlepić brzegi, najlepiej smarując je zimną wodą,. Pośrodku ciasta wyciąć okrągłą dziurkę (lub po nakłuwać ciasto w różnych miejscach), aby farsz mógł swobodnie parować podczas pieczenia.Ciasto z wierzchu równomiernie posmarować żółtkiem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec około 40 minut w temp. 175ºC. Gotowy pasztet jest samodzielnym daniem. Można go podawać na gorąco i na zimno z dodatkiem ostrych sosów (czosnkowy lub chrzanowy) i sałatek przyprawionych sosem winegret.