Sposób przygotowania:
Pasztet z tuńczykiem
Ciasto francuskie rozmrozić w temperaturze pokojowej. Tuńczyka osączyć z zalewy, przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dodać sól, pieprz do smaku. Stopione masło, keczup i drobno pokrojoną dymkę. Utrzeć na jednolitą masę.Jajka ugotować na twardo, drobniutko posiekać i również dodać do masy tuńczykowej. Wsypać posiekaną natkę oraz ryż, wbić surowe jajo i ponownie wymieszać.Formę pasztetową posmarować tłuszczem, wyłożyć płatami ciasta francuskiego tak aby wystawało poza brzegi blaszki. Napełnić przygotowaną masą tuńczykową. Przykryć ciastem (nadmiar odciąć i wykonać fantazyjne dekoracje), zlepić brzegi, najlepiej smarując je zimną wodą,. Pośrodku ciasta wyciąć okrągłą dziurkę (lub po nakłuwać ciasto w różnych miejscach), aby farsz mógł swobodnie parować podczas pieczenia.Ciasto z wierzchu równomiernie posmarować żółtkiem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec około 40 minut w temp. 175ºC. Gotowy pasztet jest samodzielnym daniem. Można go podawać na gorąco i na zimno z dodatkiem ostrych sosów (czosnkowy lub chrzanowy) i sałatek przyprawionych sosem winegret.