jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Pasztet z wątróbki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pasztet z wątróbki, można podawać na przystawkę, nawet podczas wystawnego przyjęcia

Pasztet z wątróbki

Składniki:

Pasztet z wątróbki

 

  • 60 dag wątróbki wieprzowej
  • 35 dag słoniny
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 filety anchois
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 150 ml rosołu
  • 200 ml śmietany
  • 40 dag słoniny w płatach
  • sól

Sposób przygotowania:

Pasztet z wątróbki
Wątróbke wieprzową oczyścić, usuwając błonki i żyłki. Wątróbkę i słoninę pokroić w dość grubą kostkę. Cebulę obrać drobno posiekać i udusić na łyżce masła. Wątróbkę i słoninę 2 razy przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Przy powtórnym mieleniu dodać cebulę. Masę przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać. Wlać rosół i gotować 1 minutę, zestawić z ognia i dodać śmietanę. Ostudzić. Jajka utrzeć z filetami anchois, dodać do sosu. Doprawić papryką, imbirem, solą i połączyć ze zmieloną masą. Dno i boki sredniej wielkości prostokątnej formy do pieczenia wyłożyć cienkimi płatami słoniny, tak aby spora część płatów wystawała na zewnątrz. Formę równomiernie wypełnić przyrządzoną masą na pasztet. Wyrównać powierzchnię pasztetu, przykryć wystającymi płatami słoniny. Pasztet powinien być całkowicie przykryty słoniną. Formę owinąć folia aluminiowa, aby pasztet nie wysechł podczs pieczenia. Piec w nagrzanym wczesniej piekarniku w temp. 180 stop. C. przez 1,5 godziny. Po upieczeniu zdjąć folię. Gdy ostygnie przykryć i wstawić w chłodnie miejsce.

Tagi:

jajko jajka