Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Pasztet z zająca

         
ocena: 4/5 głosów: 1

Mięso z combra i wieprzowinę umyć, pokrajać i obrumienić z dodatkiem 10 dag stopionej

Pasztet z zająca

Składniki:

Pasztet z zająca

 

  • 1 comber zająca
  • 50 dag wieprzowiny
  • 35 dag słoniny
  • 50 dag gęsich wątróbek i wątroba zająca
  • 2-3 jaja
  • 2 bułki kajzerki
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • seler
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy

Sposób przygotowania:

Pasztet z zająca
Mięso z combra i wieprzowinę umyć, pokrajać i obrumienić z dodatkiem 10 dag stopionej słoniny. Przełożyć do rondla, dodać cebulę oraz pokrajane warzywa, skropić wodą i dusić pod przykryciem, mieszając. Gdy mięso zacznie mięknąć dodać wątróbkę, 15 daj słoniny pokrajanej w piastry oraz bułkę i udusić, podlewając wodą. Miękkie mięso odstawić do ostudzenia, przepuścić 2-3 razy przez maszynkę razem z warzywami, cebulą i bułką. Utrzeć je w donicy da jednolitą masę wbijając po jednym jaju, przyprawić do smaku. Niski rondel lub podłużną blaszkę wyłożyć paskami słoniny, a następnie napełnić do 3/4 wysokości masą mięsną i wygładzić. Naczynie z pasztetem przykryć i umieścić w garnku lub w głębokiej blasze z wrzącą wodą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i gotować w kąpieli wodnej przez 1 - 1 1/2 godz. Po ostudzeniu wyjąć z formy, krajać w piastry (nie grubsze niż 1/2 cm) i układać na półmisku, ozdabiając cząstkami cytryny, śliwkami i grzybkami z octu oraz zielonymi listkami jarmużu. Jako dodatek podawać sos cumberland.