Sposób przygotowania:
Pasztet z żurawiną
Mięso wraz z wątróbką oczyścić. Do jednego garnka włożyć pokrojone w kawałki mięso i boczek, dodać obraną cebulę pokrojoną na ćwiartki, obrany czosnek i pozostałe przyprawy. zalać wodą (około 800 ml ) i gotować pod przykryciem 40 minut na wolnym ogniu. wątróbkę włożyć do drugiego garnka i zalać małą ilością wody, gotować pod przykryciem. Po ugotowaniu dodać do mięsa pokruszoną bułkę, a wątróbkę odcedzić. Wszystko przestudzić i przekręcić przez maszynkę dwa razy wraz z rosołem w którym się gotowało mięso. Do masy dodać żurawinę, 2 jajka, dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Nagrzać piekarnik do 180 C. Formę do pieczenia wysmarować masłem, posypać bułką tartą. Pasztet przełożyć do formy, wyrównać wierzch. uderzyć formą o blat by się w formie ułożył. Posypać delikatnie grubo mielonym pieprzem. Wstawić do piekarnika na 50 minut. Po upieczeniu odczekać aż ostygnie.