lenian

lenian

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 156]

Pasztet z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowy pasztet, aromatyczny, z żurawiną ale można użyć też innych dodatków. Gdy pasztet się piecze czuć w powietrzu święta...

Pasztet z żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet z żurawiną

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z żurawiną
Mięso wraz z wątróbką oczyścić. Do jednego garnka włożyć pokrojone w kawałki mięso i boczek, dodać obraną cebulę pokrojoną na ćwiartki, obrany czosnek i pozostałe przyprawy. zalać wodą (około 800 ml ) i gotować pod przykryciem 40 minut na wolnym ogniu. wątróbkę włożyć do drugiego garnka i zalać małą ilością wody, gotować pod przykryciem. Po ugotowaniu dodać do mięsa pokruszoną bułkę, a wątróbkę odcedzić. Wszystko przestudzić i przekręcić przez maszynkę dwa razy wraz z rosołem w którym się gotowało mięso. Do masy dodać żurawinę, 2 jajka, dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Nagrzać piekarnik do 180 C. Formę do pieczenia wysmarować masłem, posypać bułką tartą. Pasztet przełożyć do formy, wyrównać wierzch. uderzyć formą o blat by się w formie ułożył. Posypać delikatnie grubo mielonym pieprzem. Wstawić do piekarnika na 50 minut. Po upieczeniu odczekać aż ostygnie.
Pasztet z żurawiną
Do jednego garnka włożyć pokrojone w kawałki mięso i boczek
Pasztet z żurawiną
wątróbkę włożyć do drugiego garnka i zalać małą ilością wody
Pasztet z żurawiną
Po ugotowaniu dodać do mięsa pokruszoną bułkę, a wątróbkę odcedzić
Pasztet z żurawiną
Etap 4