Sposób przygotowania:
Aromatyczny pasztet z jałowcem i żurawiną
Pasztet dzięki sporej ilości cebuli i jabłka jest lekki, dzięki dodatkowi świeżego masła jest niezwykle kremowy i ładnie "smarowny" . Czyścimy wątróbkę.Obieramy cebule i kroimy je w piórka lub półplasterki. Na rozgrzanym gęsim smalcu szklimy jedną cebulę. Dodajemy wątróbkę i dusimy ją do miękkości. Zdejmujemy wątróbkę, Na patelnie wykładamy drugą cebulę, dodajemy żurawinę, jabłka. Dodajemy przyprawy. Dusimy jabłka z cebula i przyprawami 10 minut. Do wysokiego pojemnika wsypujemy zawartość patelni, wątróbki i miękkie masło po czym miksujemy wszystko na gładką masę. Doprawiamy masę solą, pieprzem i chilli do smaku. Przekładamy pasztet do miseczek. Dekorujemy żurawina i listkami rozmarynu.