Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Patison zapiekany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Patisona możemy podać w zwykły dzień, ale także na odświętny obiad...

Patison zapiekany

Składniki:

Patison zapiekany

 

  • 1 średni patison,
  • 10 dag mięsa wieprzowego mielonego,
  • 1/4 szklanki suchegi ryżu,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • do posypania ser zółty,
  • Sól,
  • pieprz,
  • przyprawa typu jarzynka,
  • ketchup,
  • 2 łyżki masła,
  • woda,
  • 1/2 mała cebula

Sposób przygotowania:

Patison zapiekany
Patisona obieramy ze skóry, a następnie odcinamy "kapelusz" i wydrążamy środek. Ugotowany w lekko osolonej wodzie ryż mieszamy z mięsem mielonym, koncentratem i pokrojoną w kostkę cebulą. Doprawiamy do smaku jarzynką i pieprzem i nadziewamy patisona. Posypujemy startym na grubych oczkach żółtym serem. Zapiekamy około 60 minut w temperaturze 170 stopni- na dnie żaroodpornego naczynia kładziemy masło, na nie patisona i wlewamy wodę do połowy jego wysokości.Podajemy najlepiej samego, polanego tylko ketchupem lub sosem pomidorowym.