IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Pavlova w duecie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smaczne ciasto bezowe, które bardzo szybko znika.

Pavlova w duecie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pavlova w duecie

 

  • 5 białek

 

 

  • 1 szklanka cukru drobnego trzcinowego

 

  • 1 łyżka octu

 

 

 

 

 

  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Pavlova w duecie
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Nie przerywając miksowania dodajemy po łyżce cukru i miksujemy ok 2 min., czynność powtarzamy, aż skończy nam się cukier. Kiedy mamy sztywną i błyszczącą pianę dodajemy ocet oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg np. od talerza lub dna tortownicy. Pianę wykładamy na papier ( brzegi ciasta dawałam wyższe niż środek, tak by później w to wgłębienie dodać owoce ) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Po wsadzeniu ciasta, temperaturę zmniejszamy do 120'C i tak suszymy przez 120 min. Po upływie tego czasu uchylamy delikatnie drzwiczki piekarnika i suszymy jeszcze do przestygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Gotową wykładamy na bezę. Ozdabiamy wiśniami i czereśniami. Smacznego !!
Pavlova w duecie
Ubite białka wykładamy na papier do pieczenia
Pavlova w duecie
Upieczone ciasto pozostawiamy do przestygnięcia