Sposób przygotowania:
Pęczakowe kotlety z suszonymi pomidorami
1. Pęczak opłukać na sicie i dokładnie odsączyć. Przepłukaną kaszę wrzucić na posolony wrzątek, gotować 20 minut, a następnie zdjąć z ognia, szczelnie przykryć pokrywką i odstawić na 10-15 minut. Jeżeli w kaszy zostało trochę wody, dokładnie ją odsączyć, a ugotowaną kaszę podzielić na dwie części - 1/3 i 2/3. 2. 1/3 kaszy (mniejszą część) zmiksować blenderem na gładką masę z suszonymi pomidorami, musztardą i oregano. Słonecznik uprażyć na suchej patelni i ostudzić. Do zmiksowanych składników dodać pozostałą kaszę (większą część) i uprażony słonecznik. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem i wyrobić na gładką masę. Masę podzielić na 6 części jednakowej wielkości. Zwilżonymi dłońmi uformować okrągłe kotleciki o grubości ok. 1,5 cm. 3. Patelnię z nieprzywierającą powłoką posmarować olejem ryżowym i dokładnie rozgrzać. Na rozgrzaną patelnię kłaść kotlety, smażyć z obu stron na złoty kolor (po ok. 1,5 minuty z każdej strony).
zbysiowa
Kathlyn
Zgadzam się! :)
olusssiAA