olusssiAA

olusssiAA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 63]

Pęczakowe kotlety z suszonymi pomidorami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 260
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Nie jem mięsa, więc bazą moich posiłków są wszelkie kasze i warzywa. Tym razem postanowiłam połączyć pęczak ze słodyczą suszonych pomidorów, słonecznikiem i ziołami i stworzyć z nich kotlety.

Pęczakowe kotlety z suszonymi pomidorami

Składniki:

Pęczakowe kotlety z suszonymi pomidorami

 

  • 3/4 szklanki pęczaku (suchego),
  • 4-5 połówek suszonych pomidorów,
  • 3 łyżki łuskanego słonecznika,
  • płaska łyżka musztardy (najlepiej Dijon),
  • łyżka oleju ryżowego,
  • oregano,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Pęczakowe kotlety z suszonymi pomidorami
1. Pęczak opłukać na sicie i dokładnie odsączyć. Przepłukaną kaszę wrzucić na posolony wrzątek, gotować 20 minut, a następnie zdjąć z ognia, szczelnie przykryć pokrywką i odstawić na 10-15 minut. Jeżeli w kaszy zostało trochę wody, dokładnie ją odsączyć, a ugotowaną kaszę podzielić na dwie części - 1/3 i 2/3. 2. 1/3 kaszy (mniejszą część) zmiksować blenderem na gładką masę z suszonymi pomidorami, musztardą i oregano. Słonecznik uprażyć na suchej patelni i ostudzić. Do zmiksowanych składników dodać pozostałą kaszę (większą część) i uprażony słonecznik. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem i wyrobić na gładką masę. Masę podzielić na 6 części jednakowej wielkości. Zwilżonymi dłońmi uformować okrągłe kotleciki o grubości ok. 1,5 cm. 3. Patelnię z nieprzywierającą powłoką posmarować olejem ryżowym i dokładnie rozgrzać. Na rozgrzaną patelnię kłaść kotlety, smażyć z obu stron na złoty kolor (po ok. 1,5 minuty z każdej strony).

Tagi:

pomidory