IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Pękające kulki

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne miękkie i ciągnące się ciasteczka.

Pękające kulki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pękające kulki

 

  • 100g margaryny
  • 2 czekolady gorzkie
  • 4 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • ok 10 cukierków „ Krówki”
  • 1 szklanka cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Pękające kulki
Margarynę rozpuszczamy razem z czekoladą, ciągle mieszając. Gotową pozostawiamy do przestygnięcia. Cukierki „Krówki” kroimy na pół. Jajka oraz żółtka ubijamy, pod koniec dodając rozpuszczoną czekoladę. Całość jeszcze chwilkę miksujemy. Kakao, cynamon oraz proszek do pieczenia i szczyptę soli dodajemy do ciasta i miksujemy, aż połączą się składniki, na koniec wsypujemy mąkę i cukier. Gotowe ciasto schładzamy ok 1,5 -2 godziny. Po tym czasie za pomocą łyżki nabieramy ciasto i rozgrzewamy je chwilę w dłoni, a następnie spłaszczamy i wkładamy na środek połowę cukierka „Krówkę” . Składamy jak pierożki a następnie rolujemy w dłoni, by powstała kulka. Obtaczamy kulkę w cukrze pudrze dość grubo i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 20 min. w temp. 170’C. Smacznego !!
Pękające kulki
Czekoladę rozpuszczamy z margaryną na małym ogniu
Pękające kulki
Za pomocą łyżki nabieramy ciasto a następnie je rozpłaszamy w dłoni i układamy połówkę cukierka
Pękające kulki
Ciasto składamy jak pierożka a nastenie rolujemy, tworząc kulki
Pękające kulki
Gotowe kulki obtaczamy w cukrze pudrze dość mocno