Sposób przygotowania:
Peklowana golonka
Z golonki wyjąć kość, z wody i soli przygotować 8% roztwór. Zagotować roztwór z przyprawami i wystudzić. Zalać golonkę (musi być zanurzona) na 4 – 5 dni. Po wyjęciu z zalewy owinąć mięso sznurkiem i gotować na wolnym ogniu . 2 – 3 godz. w dużej ilości warzyw (pietruszka, marchewka, seler) i dodatkiem przypraw (ziela angielskiego, pieprzu, liścia laurowego, soli). Po ugotowaniu pokroić, podawać z kapustą zasmażaną. II wariant.: Po wyjęciu z zalewy natrzeć przyprawami: pieprzem, papryką, majerankiem itp. (można użyć gotowej marynaty np. pikantnej z Kamisa) Włożyć do żaroodpornego naczynia lub brytfanki zalać ¾ l wody. Włożyć do piekarnika na ok. 2 godz. Po tym czasie wyjąć, pokroić na porcje i podawać z zasmażana kapustą.