Sposób przygotowania:
Peklowana szyneczka
Wodę wlewam do dużego słoja, wsypuję sól peklową i dokładnie mieszam, do rozpuszczenia. Dodaję resztę przypraw.
Mięso myję i wkładam do przygotowanej zalewy. Musi być całe w wodzie. Mięso pekluję tydzień.
Po tygodniu szynkę wyciągam, osuszam ręcznikiem papierowym. Obwiązuje sznurkiem, aby nadać kształt szynki. Nacieram przyprawami.
Przekładam do rękawa foliowego, piekę 1, 5 godz. 180 st. C.
Upieczoną studzę w rękawie.
Mięso myję i wkładam do przygotowanej zalewy. Musi być całe w wodzie. Mięso pekluję tydzień.
Po tygodniu szynkę wyciągam, osuszam ręcznikiem papierowym. Obwiązuje sznurkiem, aby nadać kształt szynki. Nacieram przyprawami.
Przekładam do rękawa foliowego, piekę 1, 5 godz. 180 st. C.
Upieczoną studzę w rękawie.