zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 684]

Peklowana szyneczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Doskonała szynka domowa, smakuje wyśmienicie na kanapce, w sałatce, lub solo. Dobra na zimno i na ciepło.

Peklowana szyneczka Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Peklowana szyneczka

 

  • 1, 5 kg szynki
  • 2, 5 l przegotowanej, zimnej wody
  • Peklowanie:
  • 1, 5 łyżki soli peklującej
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 kulki ziela ang
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżka jałowca
  • Do pieczenia:
  • Pomidory suszone z czosnkiem i bazylią
  • przyprawa Deluxe z estragonem
  • ( w składzie: sól, cebula smażona, gorczyca mielona,
  • pomidory w proszku, estragon, pieprz, papryka,
  • natka pietruszki, czosnek granulowany, liście laurowe mielone,
  • goździki)
  • pieprz ziołowy

 

Sposób przygotowania:

Peklowana szyneczka
Wodę wlewam do dużego słoja, wsypuję sól peklową i dokładnie mieszam, do rozpuszczenia. Dodaję resztę przypraw.

Mięso myję i wkładam do przygotowanej zalewy. Musi być całe w wodzie. Mięso pekluję tydzień.

Po tygodniu szynkę wyciągam, osuszam ręcznikiem papierowym. Obwiązuje sznurkiem, aby nadać kształt szynki. Nacieram przyprawami.

Przekładam do rękawa foliowego, piekę 1, 5 godz. 180 st. C.

Upieczoną studzę w rękawie.
Peklowana szyneczka
Po tygodniu szynkę wyciągam, osuszam ręcznikiem papierowym.
Peklowana szyneczka
Obwiązuje sznurkiem, aby nadać kształt szynki. Nacieram przyprawami.
Peklowana szyneczka
Przekładam do rękawa foliowego, piekę 1, 5 godz. 180 st. C.
Peklowana szyneczka
szynka dobra zarówna na zimno i na ciepło.
Peklowana szyneczka