Zapiekanka kuchcika

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Zapiekanka łatwa, zaręczam, że tylko z nazwy nie jest na pańskie stoły. Pracochłonna(?) tylko z pozoru(!!) Trudna w wykonaniu(?) też nie .

Zapiekanka kuchcika

Składniki:

Zapiekanka kuchcika

 

  • 1,0 kg  ziemniaków;
  • 0,5 kg pieczarek;
  • 0,3 kg kapusty kiszonej;
  • 0,3 kg cebuli;
  • 0,4 kg kiełbasy (śląska);
  • 400 ml słoik grzybów w sosie własnym (własne zapasy); lub:
  • 6-8 grzybków suszonych;
  • 400 g śmietany;
  • placki ugotowanego ciasta ”popierogowego”; (lub lazanie)
  • 50 ml pasty chili >( https://gotujmy.pl/pasta-chili,przepisy,35337.html ) lub keczupu ostrego;
  • 3-4 ząbki czosnku;
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego;
  • 3 jaja;
  • 5 dag sera żółtego (wiórki);
  • 5 dag margaryny;
  • 2-3 łyżki tartej bułki;
  • sól, pieprz świeżo mielony, bazylia, oregano, majeranek, cząber.

 

  • Użyte przeze mnie naczynie do zapiekania to:
  • brytfanna o wymiarach
  • 36 x 21 x 7 (cm)

Sposób przygotowania:

Zapiekanka kuchcika
Kapustę wypłucz i odciśnij bardzo mocno, upraż na (najlepiej teflonowej!) patelni , na bardzo małym ogniu łącznie z pokrojonymi w dość grube grzybami ze słoika, wlej sok ze słoika, maksymalnie odparowuj, następnie  pozostaw do wystudzenia (najlepiej przygotować dzień przed). Jeśli użyjesz grzybki suszone, to zalej małą ilością  wrzątku, dodaj w dwa palce cukru i gotuj ok 30 min pokrój w bardzo cienkie paseczki dalej postępuj jak wyżej..    Ziemniaki poszatkuj na cienkie plasterki, tak samo pieczarki. Brytfannę dokładnie wysmaruj margaryną, posyp tartą bułką, wyłóż ciastem „popierogowym” (lazanią), Posmaruj pastą chili (keczupem) połączoną z jednym zmiażdżonym ząbkiem czosnku i koncentratem pomidorowym. Rozłóż równomiernie kapustę z grzybami doprawioną solą i pieprzem, następnie  warstwę ziemniaków*), wymieszaną ze zmiażdżonym pozostałym czosnkiem i majerankiem (pozostaw tylko nieco na przykrycie wierzchniej warstwy). Teraz pieczarki z (pokrojoną w piórka) cebulą lekko „potraktowane” pieprzem i solą, …na to pokrojoną bardzo cienko kiełbasę, którą posyp lekko cząbrem, przykryj resztą ziemniaków. Całość lekko ugnieć, ( używam do tego deskę do krojenia aby uzyskać równomierne uciśnięcie. Na wierzch możesz dać, warstwę pozostałego ciasta, które mocno  „podziurkuj”(!!!) i posmaruj pozostałą pastą chili (keczupem) Zapiekaj w temp. 160˚C ok. 60 min., wymieszaj śmietanę z 2 jajkami, z serem i oregano, polej zapiekankę i wstaw z powrotem do piekarnika  aż powierzchnia lekko się zapiecze. *)UWAGA: pozostaw nieco „płatków” ziemniaczanych i ciasta do stworzenia dekoracji usmażonej jak frytki i osączone na sicie ":przeciwpryskowym":     Pozostała część zapiekanki odgrzana w mikrofalówce na drugi dzień znikła … z „dzikimi pretensajami”: ...dlaczego tak mało?! SMACZNEGO.