Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Pełnoziarniste bułeczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne bułeczki- idealne na weekendowe śniadanie

Pełnoziarniste bułeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pełnoziarniste bułeczki

 

Sposób przygotowania:

Pełnoziarniste bułeczki
W misce mieszamy obie mąki z drożdżami. Wlewamy ciepłą wodę, dosypujemy cukier, sól, wbijamy jajko i dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto dłońmi. Po 5 minutach wyrabiania powinno mieć konsystencję plasteliny. Wyrabiamy jeszcze przez 10 minut- długie wyrabianie jest bardzo istotne. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8-10 kawałków i z każdego kawałka formujemy okrągłą, nieco spłaszczoną bułeczkę. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Nacinamy nożem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i pieczemy przez 15 minut.
Pełnoziarniste bułeczki
Zaczynamy od wymieszania mąki z droźdżami
Pełnoziarniste bułeczki
Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto drożdżowe
Pełnoziarniste bułeczki
Uformowane bułeczki zostawiamy do wyrośnięcia
Pełnoziarniste bułeczki
Nacinamy i pieczemy- ja nad nacinaniem muszę jeszcze popracować ;-)