Sposób przygotowania:
Pełnoziarniste ciasteczka waniliowe
Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy miękkie masło pokrojone w kostkę, proszek do pieczenia, cukier, maślankę, ekstrakt waniliowy, ziarenka z laski wanilii i wbijamy jajko. Wyrabiamy ciasto, aż wszystkie składniki się połączą, a masa będzie gładka i jednolita. Jeżeli ciasto za bardzo się kruszy, możemy dolać ciut więcej maślanki. Z gotowego ciasta formujemy kulkę, którą owijamy w folię i odkładamy na pół godziny do lodówki. Ciasto dzielimy na części i wałkujemy placek o grubości ok. 0,5cm z którego wykrawamy dowolne kształty za pomocą foremek do ciasteczek. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut. Uważając, żeby ich nie przesuszyć i nie przypalić spodów, bo ciasteczka będą twarde i niesmaczne. Z podanych składników wyszły mi dwie blachy ciastek.