kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Pełnoziarniste ciasto orzechowe z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne dzięki dodatkowi startych warzyw. Upieczone na pełnoziarnistej mace z dodatkiem pełnych magnezu orzechów i trzcinowego cukru jest nie tylko pyszne ale i zdrowe. Przepis powstał z modyfikacji trzech innych przepi

Pełnoziarniste ciasto orzechowe z cukinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pełnoziarniste ciasto orzechowe z cukinią

 

  • (na keksówke 10x22cm)
  • 3 jajka
  • 60g miękkiego masła
  • 300g cukinii
  • 140g mielonych orzechów włoskich
  • 100g makie pełnoziarnistej typ 2000
  • 140g cukru trzcinowego muscovado
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • 100g czekolady (mlecznej lub gorzkiej wg gustu)
  • 30g masła
  • posiekane orzechy, wiórki kokosowe, posypka wg gustu

Sposób przygotowania:

Pełnoziarniste ciasto orzechowe z cukinią
Orzechy mielimy w blenderze lub młynku do kawy. Nie muszą być zmielone na pył. Będą sympatycznie chrupać między zębami. Cukinię obieramy ze skórki ścieramy na tarce o małych oczkach. Solimy i pozostawiamy na kilkanaście minut aż puści płyn. Dobrze dociskamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy kolejno nie przerywając miksowania: żółtka, miękkie masło, cukinie, zmielone orzechy, mąkę, cukier, oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach c około 45 minut do tzw. „suchego patyczka”. W małym garnku z grubym dnem roztapiamy masło i dodajemy czekoladę. Mieszamy aż się rozpuści i masa stanie się jednolita. Wylewamy na wierz ciasta. Dekorujemy wg uznania orzechami, płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi/posypka cukrową.
Pełnoziarniste ciasto orzechowe z cukinią
Orzechy mielimy w blenderze lub młynku do kawy. Nie muszą być zmielone na pył. Będą sympatycznie chrupać między zębami.
Pełnoziarniste ciasto orzechowe z cukinią
Cukinię obieramy ze skórki ścieramy na tarce o małych oczkach. Solimy i pozostawiamy na kilkanaście minut aż puści płyn. Dobrze dociskamy.
Pełnoziarniste ciasto orzechowe z cukinią
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy kolejno nie przerywając miksowania: żółtka, miękkie masło, cukinie, zmielone orzechy, mąkę, cukier, oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pełnoziarniste ciasto orzechowe z cukinią
W małym garnku z grubym dnem roztapiamy masło i dodajemy czekoladę. Mieszamy aż się rozpuści i masa stanie się jednolita. Wylewamy na wierz ciasta. Dekorujemy wg uznania orzechami, płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi/posypka cukrową.