olivv

olivv

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Pełnoziarnisty makaron po tyrolsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bogate zestawienie składników... :)

Pełnoziarnisty makaron po tyrolsku

Składniki:

Pełnoziarnisty makaron po tyrolsku

 

  • 50dag makaronu świderki(pełnoziarnistego)
  • 20 dag pieczarek
  • 15 dag boczku
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanego koperki
  • szkl. wytrawnego białego wina
  • łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pełnoziarnisty makaron po tyrolsku
Pokrojone pieczarki odparować na suchej patelni, dodać oliwę, pokrojony czosnek. Chwilkę smażyć razem. Podsmażyć pokrojony boczek, wymieszać z pieczarkami z patelni, wlać wino wytrawne i dusić bez przykrycia, aż połowa płynu odparuje. Dodać przecier pomidorowy, bazylię, wymieszać, doprawić solą, pieprzem. Ugotowany makaron aldente, makaron odcedzić i wymieszać z gotowym sosem z patelni, przełożyć na talerz lub półmisek lub posypać szczypiorkiem.

Tagi:

makaron