Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 267]

Pełnoziarnisty piernik z dynią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo puszysty, aromatyczny i wilgotny piernik z dodatkiem świeżej dyni, melasy i mąki pszennej typu graham.

Pełnoziarnisty piernik z dynią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pełnoziarnisty piernik z dynią

 

  • mąka pszenna pełnoziarnista 70 g
  • mąka tortowa 150 g
  • jajka 2 duże
  • miód pszczeli 125 g
  • melasa 2 łyżki
  • budyń waniliowy 1 op.
  • olej rzepakowy 50 g
  • cukier kryształ 1/2 szkl.
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • orzechy włoskie mielone 50 g
  • przyprawa do piernika 10 g
  • miąższ z dyni 1 szkl. grubo starty
  • skórka pomarańczowa 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Pełnoziarnisty piernik z dynią
Przygotować sporą miskę i dokładnie wymieszać w niej wszystkie suche składniki poza cukrem.

W osobnym naczyniu zmiksować jajka z dodatkiem cukru, oleju, startej skórki, naturalnego miodu i melasy. Wlać płynną mieszankę do miski z suchymi składnikami i zmiksować.

Dynię obrać że skóry, wyciąć gniazdo nasienne, a miąższ utrzeć na największych oczkach tarki i łyżką wmieszać do ciasta.

Natłuścić formę keksową i obsypać mąką - napełnić ciastem. Piec 45-50 min. w 180*C.
Pełnoziarnisty piernik z dynią
Połączyć w dużej misce sypkie składniki oprócz cukru.
Pełnoziarnisty piernik z dynią
W osobnym naczyniu zmiksować jajka z cukrem, miodem i melasą.
Pełnoziarnisty piernik z dynią
Połączyć suchą mieszankę ze składnikami płynnymi.
Pełnoziarnisty piernik z dynią
Do ciasta wmieszać miąższ dyni starty na grube wióry.