Sposób przygotowania:
Pene z sosem pomidorowo-pieczarkowym.
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy szczyptę soli i gotujemy makaron al dente, odcedzamy na durszlaku.Pieczarki opłukujemy i kroimy w plasterki. Do rondelka wlewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy pieczarki ,sól i pieprz,mieszamy i smażymy przez 10 minut .W drugim rondelku wlewamy 1 łyżkę oleju i wsypujemy cebulę wcześniej pokrojoną w kostkę, smażymy przez 3 minuty a następnie wlewamy sos pomidorowy.Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, cukier i czosnek wcześniej obrany i pokrojony w plasterki. Wszystko mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Do gotowego sosu wsypujemy pieczarki i mieszamy . Na talerz wykładamy porcję ciepłego makaronu i polewamy przygotowanym gorącym sosem. Danie posypujemy serem , bezpośrednio tartym na makaron na tarce o dużych oczkach.Smacznego.