Sposób przygotowania:
Penne na ciepło z tuńczykiem i oliwkami
Cebulę obieramy i drobno kroimy w kostkę, Na patelni topimy masło (można wlać oliwę) i smażymy cebulę na złoty kolor, dokładamy puszkę pomidorów, które lekko rozdrabniamy np. drewnianą łyżką, dolewamy wodę 150 ml i gotujemy około 5 minut od zagotowania wszystkiego. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą (delikatnie), pieprzem i cukrem. Papryczkę myjemy, czyścimy s nasion i kroimy na drobną kosteczkę, oliwki kroimy na połówki i następnie wraz z delikatnie rozdrobnionym tuńczykiem dorzucamy do sosu. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Odsączamy i dorzucamy do sosu wraz z pokrojonymi w kostkę pomidorami (można sparzyć przed pokrojeniem i mozarellą - również pokrojoną. Natkę drobno siekamy i dodajemy na koniec. Wszystko grzejemy aż roztopi się ser. Podajemy na ciepło. Smacznego!