pigwa

pigwa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Penne rigate z warzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Prosty i pyszny obiad dla całej rodziny.

Penne rigate z warzywami

Składniki:

Penne rigate z warzywami

 

  • 500 g penne rigate
  • 0,8 kg obranej i pokrojonej w kostkę cukinii
  • 0,8 kg papryki
  • 0,5 kg pomidorów
  • 5 ugotowanych marchewek
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • bulion
  • przyprawy (sól, pieprz, papryka ostra, papryka ostra)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka przyprawy kuchni włoskiej
  • 3 łyżki śmietany
  • oliwa

 

Sposób przygotowania:

Penne rigate z warzywami
Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na złoty kolor pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodać bazylię, przyprawę kuchni włoskiej i pokrojoną na małe kawałki paprykę. Podsmażyć trochę, można dolać oliwy. Dodać cukinię, obrane ze skórki i pokrojone pomidory oraz ugotowane, pokrojone w kostkę marchewki. Warzywa zalać bulionem (może być z kostki) i gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Następnie dodać śmietanę i przyprawić do smaku. Makaron ugotowany al dente polać sosem i niezwłocznie podać..