2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Penne w sosie grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Teraz w sezonie grzybowym ta potrawa się spisuje tanio szybko i smacznie na obiad...

Penne w sosie grzybowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Penne w sosie grzybowym

 

 

Sposób przygotowania:

Penne w sosie grzybowym
Grzyby oczyścić z kapelusików usunąć skórkę ,opłukać i osuszyć ,pokroić na mniejsze kawałki.Boczek pokroić w kosteczkę ,przełożyć na patelnię i zeskwarzyć lekko dodać po chwili pokrojoną cebulę w kostkę i poddusić razem.Gdy cebula będzie szkląca wrzucić grzyby i dusić około 15 minut.Pod koniec duszenia oprószyć 1 łyżką mąki pszennej.W garnku zagotować bulion warzywny z zielem angielskim dodać do wrzątku podduszone grzyby i gotować jeszcze na wolnym ogniu około 20 minut.Od czasu do czasu mieszać. Doprawić sos do smaku solą i pieprzem.Zestawić z ognia wlać słodką śmietankę dodać starty zółty ser i zamieszać. W osobnym garnku zagotować wodę na makaron ,wrzucić go do wrzątku i gotować tak jak podano w przepisie na opakowaniu.Odcedzić przelać zimną wodą .Podawać polany sosem grzybowym. Smacznego!
Penne w sosie grzybowym
boczek skwarzymy na patelni dodajemy cebulę i dusimy razem
Penne w sosie grzybowym
Następnie do boczku wrzucamy grzyby oczyszczone i dusimy
Penne w sosie grzybowym
w między czasie gotujemy we wrzątku makaron
Penne w sosie grzybowym
ugotowany sos doprawiamy do smaku solą pieprzem i słodką smietanką