Sposób przygotowania:
Penne w sosie serowo-śmietanowym.
W osolonej wodzie gotujemy makaron według wskazówek na opakowaniu. Następnie makaron odcedzamy. Na patelnie wlewamy odrobinę oleju i smażymy cebulę wcześniej obraną ze skórki i pokrojoną w drobną kostkę. Do cebuli dodajemy starty na tarce jeden ząbek czosnku. Smażymy aż cebula się lekko zeszkli, następnie dodajemy pomidora bez skórki. Aby łatwo ściągnąć skórkę z pomidora, należy go sparzyć wrzątkiem. Gdy pomidor się rozgotuje dodajemy wcześniej ugotowany makaron, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, posypujemy oregano i bazylią. Wszystko dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu przygotowujemy 50 m śmietany do której wrzucamy serek topiony lekko solimy i pieprzymy, wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy do makaronu. Wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerz i posypujemy startym serem żółtym. Smacznego :)