wjosna

wjosna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy z makaronem Mamma Mia

Penne w sosie z suszonymi grzybami i szynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Makaron penne w sosie z suszonych grzybów, szynki i śmietany

Penne w sosie z suszonymi grzybami i szynką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Penne w sosie z suszonymi grzybami i szynką

 

  • Garść grzybów suszonych ( ok 50 g)
  • Dwie łyżki masła
  • 1 cebula
  • 150 g szynki
  • 100 ml bialego wytrawnego wina
  • 400 g makaronu penne
  • 150 ml smietany kwaśnej 18%
  • 50 g parmezanu
  • łyżka soku z cytryny
  • sól. Pieprz
  • natka pietruszki do posypania

 

Sposób przygotowania:

Penne w sosie z suszonymi grzybami i szynką
Namoczyć grzyby we wrzątku, zostawić na ok ½ h. Odsączyć, płyn zachować i posiekać. Pokroić w kosteczkę cebulę i trochę większą kostkę szynkę. Na maśle podsmażyć cebulę aż się zarumieni, dodać szynkę i grzyby. Podsmażyć ok 5 minut, wlać wino. Smażyć mieszając od czasu do czasu aż płyn wyparuje. Smażyć jeszcze ok 20 minut, mieszając i podlewając płynem z moczenia grzybów. W międzyczasie ugotować makaron. Zostawić kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Na końcu dodać do grzybów i szynki śmietanę, mieszać jeszcze kilka minut na ogniu, doprawić i dodać cytrynę – wymieszać i zestwić z ognia. Wymieszać makaron z sosem i wodą po gotowaniu makaronu. Podawać posypane startym parmezanem i natką pietruszki.
Penne w sosie z suszonymi grzybami i szynką
Na maśle podsmażyć cebulkę do zarumienienia
Penne w sosie z suszonymi grzybami i szynką
Do cebuli dodać pokrojone grzyby i szynkę
Penne w sosie z suszonymi grzybami i szynką
Na patelnie z podsmażonymi cebulą, szynką i grzybami wlać wino
Penne w sosie z suszonymi grzybami i szynką
W międzyczasie ugotować makaron penne zeby byl al dente