Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Penne z kurczakiem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Proste, szybkie w przygotowaniu, smaczne danie makaronowe z piersią z kurczaka i pieczarkami, w pomidorowym sosie...

Penne z kurczakiem i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Penne z kurczakiem i pieczarkami

 

  • 400 g makaronu penne
  • 1/2 cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 4 duże pieczarki
  • olej do smażenia
  • 400 g pomidorów w zalewie pomidorowej
  • 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 15 dkg żółtego sera

Sposób przygotowania:

Penne z kurczakiem i pieczarkami
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, nie przelewać wodą. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, papryczkę pokroić w bardzo drobną kostkę (bez pestek). Mięso pokroić w niezbyt dużą kostkę. Pieczarki pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać trochę oleju, zeszklić na nim cebulę, czosnek i papryczkę. Dodać do tego mięso, smażyć, aż się zetnie. Dodać pieczarki, usmażyć je. Dodać rozdrobnione pomidory razem z zalewą i koncentrat pomidorowy, wlać 1,5 szklanki wody. Wszystko dusić pod przykryciem na średnim ogniu ok. 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do sosu, mieszać, aż ser rozpuści. Do sosu dodać odcedzony makaron, wymieszać. Smażyć razem jeszcze 2-3 minuty cały czas mieszając.
Penne z kurczakiem i pieczarkami
Cebula czosnek i papryczka zeszklone na oleju.
Penne z kurczakiem i pieczarkami
Pokrojone w kostkę mięso wrzucone na patelnię.
Penne z kurczakiem i pieczarkami
Pokrojone w półplasterki pieczarki dodane do podsmażonego mięsa.
Penne z kurczakiem i pieczarkami
Pomidory razem z zalewą dodane do mięsa z grzybami.