grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Penne z pstrągiem w sosie jogurtowo-koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Makaron penne z kawałkami pieczonego pstrąga łososiowego podana w aromatycznym sosie jogurtowo-koperkowym.

Penne z pstrągiem w sosie jogurtowo-koperkowym

Składniki:

Penne z pstrągiem w sosie jogurtowo-koperkowym

Makaron

  • 400 g makaronu typu penne
  • 400 g filetu z pstrąga łososiowego

Sos jogurtowo-koperkowy

Sposób przygotowania:

Penne z pstrągiem w sosie jogurtowo-koperkowym

Przygotowanie pstrąga łososiowego

Penne z pstrągiem w sosie jogurtowo-koperkowym
Pstrąga możemy zastąpić dowolną rybą np. łososiem.

Przygotowanie makaronu penne z pstrągiem rozpoczynamy od umycia i osuszenia ryby.


Filet z pstrąga układamy na natłuszczonej formie do pieczenia (skórą do dołu). Rybę doprawiamy solą i pieprzem. Pstrąga pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W międzyczasie gotujemy al dente.

Sos jogurtowo-koperkowy

Penne z pstrągiem w sosie jogurtowo-koperkowym
Jogurt do przygotowania sosu powinien mieć temperaturę pokojową.

W miseczce mieszamy jogurt, bulion, posiekany koperek, wyciśnięte 2 ząbki czosnku, skórkę i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.

Przygotowanie makaronu

Ugotowany makaron dokładnie odcedzamy. Z upieczonego łososia zdejmujemy skórę, po czym kroimy w kostkę. Rybę i makaron mieszamy z sosem jogurtowo-koperkowym.