Sposób przygotowania:
Penne z pstrągiem w sosie jogurtowo-koperkowymPrzygotowanie pstrąga łososiowego
Przygotowanie makaronu penne z pstrągiem rozpoczynamy od umycia i osuszenia ryby.
Filet z pstrąga układamy na natłuszczonej formie do pieczenia (skórą do dołu). Rybę doprawiamy solą i pieprzem. Pstrąga pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W międzyczasie gotujemy al dente.
Sos jogurtowo-koperkowy
W miseczce mieszamy jogurt, bulion, posiekany koperek, wyciśnięte 2 ząbki czosnku, skórkę i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
Przygotowanie makaronu
Ugotowany makaron dokładnie odcedzamy. Z upieczonego łososia zdejmujemy skórę, po czym kroimy w kostkę. Rybę i makaron mieszamy z sosem jogurtowo-koperkowym.