monika21stw

monika21stw

Szef Kuchni
[Przepisów: 47]

Penne z tuńczykiem i pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Spontaniczna potrawa, która jest łatwa w przyrządzeniu

Penne z tuńczykiem i pomidorami

Składniki:

Penne z tuńczykiem i pomidorami

 

  • 50 dag penne
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • garść czarnych oliwek
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki startego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • suszona bazylia
  • suszone oregano

Sposób przygotowania:

Penne z tuńczykiem i pomidorami
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Szklimy na oliwie. Dodajemy pomidory wraz z zalewa i mieszamy. Smażymy ok. 5min. Tuńczyka osączamy, rozdrabniamy widelcem i dodajemy do pomidorów. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Mieszamy i smażymy ok. 7min. Oliwki kroimy w plastry i wsypujemy do sosu. Dokładnie mieszamy. Makaron wykładamy na talerze. Polewamy sosem i posypujemy parmezanem. Listkami bazylii dekorujemy potrawę.

Tagi:

sosy pomidory