Sposób przygotowania:
Penne zapiekane z kapustą i maślakamiETAP 1:
Kapustę oczyścić, opłukać, pokroić na mniejsze cząstki, usunąć głąb, zalać wrzącą wodą i ugotować do miękkości. Odsączyć, ostudzić, odcisnąć z wody i drobniutko posiekać.
ETAP 2:
Kapustę kiszoną posiekać, obsmażyć na niewielkiej ilości oleju, następnie, podlewając wodą, udusić do miękkości.
ETAP 3:
Maślaki obrać ze skórki, oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju, dodać grzyby i dusić 15-20 minut do miękkości.
ETAP 4:
Do grzybów dodać kapustę słodką i kiszoną, doprawić do smaku solą, pieprzem, mielonym kminkiem i majerankiem. Jeśli jest za mało kwaśne, dodać soku z cytryny.
ETAP 5:
Makaron ugotować al’dente według przepisu na opakowaniu, wymieszać z kapustą.
ETAP 6:
Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem, wierzch wyrównać, posmarować kwaśną śmietaną.
Zapiekać około 30 minut w temperaturze 180 stopni (160 z termo obiegiem). Kilka minut przed końcem pieczenia można włączyć grill, aby wierzch ładnie się zrumienił.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Jagoda.L
edytaha
Czyli taki sam łasuszek, jak i mój :D