Sposób przygotowania:
Penne zapiekane ze szpinakiem i ricottą
Na rozgrzane masło wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Liście szpinaku posiekać jeśli są duże, dodać do lekko przesmażonego czosnku, smażyć aż zmniejszy się objętość szpinaku.
Następnie dodać ricottę, doprawić solą i pieprzem, dodać 2-3 szczypty świeżo mielonej gałki muszkatołowej, wymieszać.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wrzucić do sosu szpinakowego, wymieszać, przełożyć do żaroodpornego naczynia. na wierzchu rozłożyć pokrojoną w kostkę mozzarellę, posypać płatkami drożdżowymi.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać ok 20 minut.
Następnie dodać ricottę, doprawić solą i pieprzem, dodać 2-3 szczypty świeżo mielonej gałki muszkatołowej, wymieszać.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wrzucić do sosu szpinakowego, wymieszać, przełożyć do żaroodpornego naczynia. na wierzchu rozłożyć pokrojoną w kostkę mozzarellę, posypać płatkami drożdżowymi.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać ok 20 minut.
Jagodowa
Magdalena88