Sposób przygotowania:
Domowy makaron ze szpinakiemMakaron:
Na stolicę silikonową wsypujemy mąkę, robimy w niej dołek i wbijamy jajo oraz wsypujemy szczyptę soli. Raz dwa wyrabiamy ciasto, wałkujemy je cieniutko, podsypując mąką. Kroimy na paseczki koło 5 mm. Zagotowujemy wodę, wsypujemy do niej odrobinę soli i wlewamy 2 łyżki oleju ( nie będzie nam się sklejał). Wrzucamy makaron do wrzątku i gotujemy, kiedy wypłynie znaczy, że już gotowy. Wyjmujemy, przepłukujemy pod wodą i zostawiamy na chwilę.
Farsz:
Na patelnie wkładamy ser z pomidorkami suszonymi i podsmażamy( rozpuści nam się). Dodajemy szpinak i mieszamy chwile, zostawiamy aby się rozmroził. Czosnek obieramy i ścieramy na drobnych oczkach, dodajemy do szpinaku, doprawiamy sola i pieprzem. Jeszcze chwilę niech się dusi. Dodajemy jogurt nadal mieszamy. Do gotowego farszu dodajemy makaron, mieszamy i zostawiamy, by nam trochę wsiąkł w ten farsz, podajemy na gorąco.