nasturella

nasturella

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 236]

Peperonata z papryki i pomidorów

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo pyszna, idealny dodatek do mięs czy ryb

Peperonata z papryki i pomidorów Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Peperonata z papryki i pomidorów

 

  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 3 pomidory
  • 1/4 szklanki oliwy
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki octu winnego (najlepiej czerwony)
  • pół łyżeczki brązowego cukru
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Peperonata z papryki i pomidorów
Papryki myjemy i wkładamy do piekarnika na 180 stopni na pół godziny. Wyciągamy i pakujemy do woreczków. Odstawiamy na 10 minut. Dzięki temu skórka będzie łatwo schodzić. Papryki obieramy ze skórki, usuwamy gnizada nasienne i kroimy w paski. POmidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę, dodajemy paprykę ,oliwę, ocet, cukier, czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Całość wylewamy na patelnię i dusimy ok 5 minut. Smacznego.
Peperonata z papryki i pomidorów
Paprykę pieczemy w piekarniku i obieramy ze skórki
Peperonata z papryki i pomidorów
Kroimy i dodajemy pokrojone w kostke pomidory
Peperonata z papryki i pomidorów
Dodajemy czosnek, oliwę, cukier,ocet i mieszamy