Hanna

Hanna

Kucharz
[Przepisów: 10]

Perliczka po staropolsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Perliczka Wielkopolska po staropolsku to wyśmienite danie!

Perliczka po staropolsku

Składniki:

Perliczka po staropolsku

 

  • tuszka perliczki 1,3 - 1,5 kg
  • 15 dag słoniny, 3-4 szerokie płaty, a resztę przygotować do szpikowania
  • 2 dag bułki tartej
  • 5 dag masła
  • sól, pieprz, rozmaryn do smaku

Sposób przygotowania:

Perliczka po staropolsku

Tuszkę perliczki opłukać i osuszyć, naszpikować słoniną, posypać solą, pieprzem i rozmarynem od wewnątrz i zewnątrz, obłożyć szerokimi plastrami słoniny i owinąć nitką. Odłożyć w chłodne miejsce. Piec w piekarniku w foremce lub naczyniu żaroodpornym w temperaturze 180°C ok. 1 godzinę. Pod koniec pieczenia posypać tuszkę bułką tartą, zwiększyć temp. do 230°C i polewać rozpuszczonym masłem. Piec do momentu aż skórka nabierze pełnego, złocistego koloru.


Przepis zamieszczony dzięki uprzejmości firmy DROP


Tagi:

tarta