Książka Kucharska: Kuchnia włoska wieszjak.pl

Pesto

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Oberwać listki bazylii i zmiksować je z czosnkiem, orzeszkami, stopniowo wlewać oliwę, wmieszać parmezan i pecorino, doprawić solą

Pesto

Składniki:

Pesto

 

  • 2 pęczki bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • łyżki tartego sera pecorino (jeśli nie ma pecorino można użyć oscypka lub dać więcej parmezanu)
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pesto
Oberwać listki bazylii i zmiksować je z czosnkiem, orzeszkami, stopniowo wlewać oliwę, wmieszać parmezan i pecorino, doprawić solą i pieprzem. Można przechowywać w lodówce około. 4 tygodni.

Tagi:

sery tarta ser