pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Pesto pietruszkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Doskonale do chleba jak i makaronu.

Pesto pietruszkowe

Składniki:

Pesto pietruszkowe

 

  • 1 duży pęczek pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • garść orzechów (np. orzechy piniowe, nerkowce, uprażone na patelni pestki słonecznika)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • mały kawałek parmezanu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pesto pietruszkowe
Duży pęczek pietruszki myjemy i miksujemy w blenderze. Dodajemy obrany 1 ząbek czosnku, garść orzechów (mogą to być np. orzechy piniowe, nerkowce lub uprażone na patelni pestki słonecznika), 4 łyżki oliwy z oliwek oraz mały kawałek parmezanu. Całość miksujemy na dość gładką masę. Wszystko doprawiamy do smaku niewielką ilością soli (należy uważać z solą, gdyż parmezan jest dość słony) i pieprzu. Gotowe pesto pietruszkowe podajemy z pieczywem lub jako sos do makaronu.