anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Pesto pietruszkowo - bazyliowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Trochę inna niż klasyczna wersja pesto, dodałam natkę pietruszki, portugalski ser z Wyspy Świętego Jerzego i ziarna słonecznika.

Pesto pietruszkowo - bazyliowe

Składniki:

Pesto pietruszkowo - bazyliowe

 

  • bazylia same listki 100 g
  • natka pietruszki 80 g
  • słonecznik ziarna 100 g
  • czosnek 1 główka
  • ser São Jorge tarty ½ szk.
  • szczypta soli do smaku
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • oliwa extra virgin 1 szk.
  • plus dodatkowa oliwa do wlania do słoiczków

 

Sposób przygotowania:

Pesto pietruszkowo - bazyliowe
Listki bazylii i natkę pietruszki dokładnie myję i osuszam w suszarce do sałaty. Wkładam do dzbanka blendera, dodaję słonecznik i przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie miksuję. Następnie dodaję starty na tarce jarzynowej ser, sól, sok z cytryny i oliwę i jeszcze przez chwilę miksuję do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przekładam do słoiczków i na wierzch wlewam warstwę oliwy, dzięki której pesto nie zmienia koloru i bardzo dobrze się przechowuje w lodówce około dwóch tygodni.

Tagi:

sery tarta ser