Falej :)

Falej :)

Szef Kuchni
[Przepisów: 19]

Porzeczkowy dar natury

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 360
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Niebanalne połączenie pistacji, wanilii, cytryny, borówki i porzeczek w jednym cieście. Pistacjowy biszkopt przytulony do musu cytrynowego, okryty musem z czarnej porzeczki z lekką cytrynową galaretką i puree porzeczkowym!

Porzeczkowy dar natury Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Porzeczkowy dar natury

Biszkopt pistacjowy

  • 50 g drobnego cukru
  • 2 białka jaj o roz. ,,L``
  • 70 g pistacji zblanszowanych, obranych ze skórki i zblendowanych (zmielonych)
  • 20 g mąki pszennej typ 450
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii

Mus cytrynowy

Mus porzeczkowy

Galaretka cytrynowa

Sposób przygotowania:

Porzeczkowy dar natury

Biszkopt pistacjowy

Białko z solą ubić na sztywną pianę , pod koniec ubijania dodawać łyżka po łyżce cukier. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz pistacje. Dodać ekstrakt z wanilii.

Wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia. Formę keksówkę o rozmiarach 13cm na 12 cm (lub tortownicę o śr. 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę biszkoptową.

Piec przez 17-20 minut w temp. 180 stopni Celsjusza

Mus cytrynowy

Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy żółtka oraz sok z cytryny i ubijamy na parze przez około 3 minuty.

Ściągamy z kuchenki i dodajemy żelatynę. Mieszamy do połączenia i odstawiamy do wystudzenia.

Śmietanę ubić na sztywno i dodawać partami. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia.

Wylać na wystudzony biszkopt i wstawić do lodówki na godzinę aż do stężenia.

Mus porzeczkowy

Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Blendujemy porzeczki i przecieramy przez sitko.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej , dodajemy żółtka oraz przetarte porzeczki i ubijamy na parze przez około 3 minuty.

Ściągamy z kuchenki i dodajemy żelatynę. Mieszamy do połączenia i odstawiamy do wystudzenia.

Śmietanę ubić na sztywno i dodawać partami. wymieszać szpatułką tylko do połączenia. Wylać na stężały mus cytrynowy i wstawić do lodówki na godzinę aż do stężenia.

Galaretka

Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Sok z cytryny podgrzewamy do około 50 stopni, zdejmujemy z ognia, a następnie dodajemy żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do wystudzenia i wylewamy na stężały mus porzeczkowy.

Układamy pasek borówek przez środek. Odstawiamy do lodówki do stężenia na około 15 minut. Po tym czasie wylewamy puree z porzeczek i przeciągamy pędzelkiem w celu uzyskania charakterystycznego wzorku. Smacznego !!!

Porzeczkowy dar natury
Śliczny ślad pędzla niczym sławny malarz :P

Tagi:

deser