Sposób przygotowania:
Porzeczkowy dar naturyBiszkopt pistacjowy
Białko z solą ubić na sztywną pianę , pod koniec ubijania dodawać łyżka po łyżce cukier. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz pistacje. Dodać ekstrakt z wanilii.
Wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia. Formę keksówkę o rozmiarach 13cm na 12 cm (lub tortownicę o śr. 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę biszkoptową.
Piec przez 17-20 minut w temp. 180 stopni Celsjusza
Mus cytrynowy
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy żółtka oraz sok z cytryny i ubijamy na parze przez około 3 minuty.
Ściągamy z kuchenki i dodajemy żelatynę. Mieszamy do połączenia i odstawiamy do wystudzenia.
Śmietanę ubić na sztywno i dodawać partami. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia.
Wylać na wystudzony biszkopt i wstawić do lodówki na godzinę aż do stężenia.
Mus porzeczkowy
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Blendujemy porzeczki i przecieramy przez sitko.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej , dodajemy żółtka oraz przetarte porzeczki i ubijamy na parze przez około 3 minuty.
Ściągamy z kuchenki i dodajemy żelatynę. Mieszamy do połączenia i odstawiamy do wystudzenia.
Śmietanę ubić na sztywno i dodawać partami. wymieszać szpatułką tylko do połączenia. Wylać na stężały mus cytrynowy i wstawić do lodówki na godzinę aż do stężenia.
Galaretka
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Sok z cytryny podgrzewamy do około 50 stopni, zdejmujemy z ognia, a następnie dodajemy żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do wystudzenia i wylewamy na stężały mus porzeczkowy.
Układamy pasek borówek przez środek. Odstawiamy do lodówki do stężenia na około 15 minut. Po tym czasie wylewamy puree z porzeczek i przeciągamy pędzelkiem w celu uzyskania charakterystycznego wzorku. Smacznego !!!