2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1480]

Piankowy sernik z dyni

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Kruche ciasto i delikatna piankowa warstwa serowa o delikatnym posmaku dyni tworzy pyszny jesienny sernik w sam raz do filiżanki ciepłej herbaty.

Piankowy sernik z dyni

Składniki:

Piankowy sernik z dyni

Ciasto kruche

  • 15 dag mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1/2 kg mielonego twarogu
  • 3/4 szklanki puree z pieczonej dyni
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 1/2 szklanki mleka 2%
  • 4 białka
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy

Pianka ze śmietanki

  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • dowolne dekoracje

Sposób przygotowania:

Piankowy sernik z dyni

Ciasto:

Piankowy sernik z dyni
Gotowym ciastem kruchym wylepiamy spód tortownicy

Do mąki pszennej dodać cukier oraz żółtko i pocięte na kawałki zimne masło, wsypać proszek do pieczenia i zagnieść jednolite kruche ciasto, wylepić spód wyłożonej pergaminem tortownicy o wym 22 cm. Schłodzić w lodówce.

Masa serowa:

Piankowy sernik z dyni
do masy serowej wmieszać puree z pieczonej dyni

Białka jaj ubić na sztywną pianę.
W osobnej misce zmiksować masę serową z mlekiem, cukrem i jajkami oraz budyniem, dodać puree z dyni,

ETAP 3:

Piankowy sernik z dyni
na koniec wmieszać pianę z białek delikatnie!

na koniec dodać ubite białka i delikatnie wmieszać w masę serową.

ETAP 4:

Piankowy sernik z dyni
gotową masę serową wylewamy na kruchy spód i pieczemy

Wylać na kruchy spód, piec w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 20 minut, po czym temp zmniejszyć do 160 i piec jeszcze 25 minut, studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika

Pianka:

Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody, zostawiamy do lekkiego stężenia.
Dobrze schłodzoną śmietankę -prosto z lodówki ubijamy na sztywną pianę , wlewamy cienkim strumieniem tężejącą galaretkę, wylewamy na zimny sernik, rozprowadzamy szpatułką, dekorujemy wg uznania.Schładzamy w lodówce.