czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Sernik z dynią na kakaowym spodzie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Sernik bez cukru, a z dodatkiem słodzonego mleka oraz dyni smakuje naprawdę wybornie.

Sernik z dynią na kakaowym spodzie

Składniki:

Sernik z dynią na kakaowym spodzie

 

  • Spód:
  • 200g kakaowych herbatników,
  • 100g masła,
  • łyżka cukru.

 

Sposób przygotowania:

Sernik z dynią na kakaowym spodzie
1. Herbatniki pokruszyć w torebce foliowej przy pomocy wałka lub zmielić w blenderze na pył. Masło stopić wraz z cukrem, dodać do herbatników i dokładnie wymieszać lub krótko zmiksować blenderem. Masę wyłożyć na dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. 2. Ser zmielić. Zmiksować z całymi jajkami i żółtkami oraz zmiksowanym puree z dyni. Wlać mleko skondensowane oraz śmietanę. Ponownie zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, cynamon oraz nasiona wanilii. Całość dokładnie zmiksować i przelać na przygotowany ciasteczkowy spód.Sernik piec 15minut w temp. 170st, następnie 80minut w temp. 120st. Po tym czasie wyłączyć piekarniki i pozostawić sernik na 10minut w wyłączonym piekarniku. Ostudzić i polać 100g mlecznej czekolady stopionej z kilkoma łyżkami śmietany 30%. Sernik należy przechowywać w lodówce.