Sposób przygotowania:
Piaskowa babka cytrynowaMasło i margarynę rozpuściłam w rondelku i odstawiłam do wystudzenia. Obie mąki przesiałam z proszkiem do pieczenia. Cytrynę dokładnie wyszorowałam i sparzyłam wrzącą wodą. Na tarce o drobnych oczkach otarłam skórkę i wycisnęłam sok. Całe jajka ubiłam z cukrem na puszystą masę, ubijając, partiami dodałam najpierw przesiane z proszkiem mąki, następnie przestygnięty tłuszcz, oraz sok i skórkę z cytryny. Miksowałam jeszcze chwilę do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 26 cm z wkładem kominowym wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą. Masę przełożyłam do tortownicy, wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam ok. 45 minut w temperaturze 165 stopni z termo obiegiem. Wystudziłam na kratce kuchennej, posypałam cukrem pudrem. ***Jeszcze dwie fotki gotowego ciasta wstawię na forum pod przepisem.
Wszystko o babace znajdziesz TUTAJ >>>
Majcia
edytaha
Powodzenia! :)
-Natka-
edytaha
Dziękuję Netko, to chyba od żółtek :)
2milutka
edytaha
Agatko, a ja dawno nie piekłam i cieszę się, że przypomniałam sobie o tym cieście :)
katarzynka455
edytaha
Dziękuję Katarzynko :) A jak zrobisz, to daj znać czy Ci smakowało :)
Dania
edytaha
Dziękuję za miłe słowa i polecenie :)
redakcja
edytaha
Dziękuję :)