pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Piaskowe babeczki z nutą piernikową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Megaszybkie w wykonaniu, pulchne i wilgotne babeczki na weekend.

Piaskowe babeczki z nutą piernikową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piaskowe babeczki z nutą piernikową

 

  • Na 13 babeczek:
  • 300 g mąki
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok 70 g cukru pudru
  • 3/4 tabliczki czekolady piernikowej
  • 1 banan

 

Sposób przygotowania:

Piaskowe babeczki z nutą piernikową
Jajko ubić z cukrem - żeby było szybciej używam trzepaczki. Wlać olej - wymieszać. Dolać mleko - wymieszać. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać na gładką masę. Papilotki lub foremki do babeczek wysmarować delikatnie olejem Ciasto nalać do połowy. Czekoladę połamać na tafelki i kłaść po jednym do każdej foremki. Banana umyć, obrać i pokroić w plasterki - po jednym plasterku położyć obok czekolady. Zalać ciastem. Piekarnik rozgrzać do 170st i piec przez 17 minut.
Piaskowe babeczki z nutą piernikową
Ze składników wyrobić jednolite gładkie ciasto
Piaskowe babeczki z nutą piernikową
Foremki wypełnić do połowy i dołożyć po kawałku czekolady i banana
Piaskowe babeczki z nutą piernikową
Foremki dopełnić do końca pozostałym ciastem
Piaskowe babeczki z nutą piernikową
Piec krótko w 170st i wystudzić na kratce