Sposób przygotowania:
Piaskowy bałwanek
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem. Dodajemy do miękkiego masła wraz ze skórką otartą z jednej cytryny i dalej dokładnie ucieramy. Wszystkie mąki mieszamy (jeśli ktoś nie lubi mąki pełnoziarnistej może zamiast niej dosypać taką samą ilość mąki pszennej) z proszkiem do pieczenia i sypiemy przez sitko do masła utartego z cukrem i dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą cukru i dodajemy do pozostałych składników, dokładnie ale delikatnie mieszamy. Foremkę w kształcie bałwana smarujemy masłem i wysypujemy mąką krupczatką. Wlewamy przygotowane ciasto (mnie z podanych składników wyszły 2 bałwany) i pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Dekorujemy lukrem cytrynowym i spożywczymi pisakami.