Sposób przygotowania:
Bułki ze szpinakiem i serem topionym
Rozczyn: Pół szklanki mleka podgrzewamy aby tylko było takie letnie, dodaję cukier dwie łyżki, mieszam do rozpuszczenia, Dodaje 3 łyżki mąki , mieszam i zostawiam do wyrośnięcia w misce ( w szklance wykipi więc do miseczki siup). Ciasto właściwe: Do miski wsypuje obydwa rodzaje mąki . Podgrzewam margarynę dodaję resztę mleka i roztrzepane jajko , mieszam to razem . Dodaje do mąki ( jajko mleko i margarynę) i wyrośnięty rozczyn , posypuję solą i zagniatam ciasto. Zostawiam do wyrośnięcia na godzinę. Wałkuje na prostokąt 40x30 . Szpinak ląduje na w patelni trzymam go do rozmrożenia , dodaje łyżkę oleju rzepakowego i podsmażam. Dodaje serki topione trójkąty o smaku oliwek zielonych pomidory suszone z czosnkiem i bazylią. Mieszam razem do rozpuszczenia serków( około 30 minut razem wszystko przechodzi smakiem ). Ostudzony farsz kładę na cieście , rozprowadzam łyżką i zwijam w rulonik. Kroje w paski akurat mi wyszło 20 szt. Smaruje rozbełtanym jajem i przekładam na blaszkę zostawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Piekę na papierze do pieczenia 20 minut w 170 stopniach. Podaje ciepłe są wtedy najsmaczniejsze , zimne też są smaczne , moja córka zabiera zimne do szkoły na śniadanie . Efekt taki : Córka nie znosi szpinaku a tu sama się pyta kiedy upiekę następne .