Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Pieczarki faszerowane po bolońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Pieczarki faszerowane po bolońsku- doskonałe na obiad dla całej rodziny. Są szybkie i łatwe do przygotowania.

Pieczarki faszerowane po bolońsku

Składniki:

Pieczarki faszerowane po bolońsku

 

  • 8 dużych pieczarek,
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 50 g masła,
  • 2 plasterki sera żółtego,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Pieczarki faszerowane po bolońsku

Przygotowanie farszu

Pieczarki faszerowane po bolońsku
Mięso mielone smażę z cebulą i trzonkami z pieczarek.

Z pieczarek odkrój trzonki. Trzonki oczyść i pokrój w małą kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelnię z odrobiną oleju przełóż mięso mielone, cebulę i pokrojone trzonki z pieczarek.

Smaż około 5 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i smaż jeszcze 3 minuty. Farsz dopraw do smaku solą, pieprzem oraz bazylią.

Przygotowanie pieczarek

Pieczarki faszerowane po bolońsku
Pieczarki z usuniętymi trzonkami smaruję olejem.

Kapelusze pieczarek posmaruj dookoła olejem.

Faszerowanie

Pieczarki faszerowane po bolońsku
Pieczarki wypełniam farszem z mięsa mielonego.

Wgłębienia w kapeluszach wypełnij przygotowanym farszem. Ser żółty pokrój w paski. Kawałki sera ułóż na wierzchu pieczarek.

Pieczenie

Pieczarki faszerowane po bolońsku
Pieczarki układam w naczyniu. Piekę około 35 minut.

Pieczarki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Obok rozłóż kawałki masła. Naczynie przykryj. Pieczarki piecz 35 minut w temperaturze 170 stopni.