dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Pieczarki marynowane wg dayzi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smaczny dodatek do kanapek, przekąsek i innych dań.

Pieczarki marynowane wg dayzi

Składniki:

Pieczarki marynowane wg dayzi

 

  • 1 kg pieczarek
  • 3 szkl wody
  • 1 szkl octu
  • 1 łyż soli
  • 2 łyż cukru
  • liść laurowy, ziele angileski, gorczyca
  • kwasek cytrynowy
  • cebula

 

Sposób przygotowania:

Pieczarki marynowane wg dayzi
Pieczarki oczyszczamy, a następnie wrzucamy do wody, dodajemy kwasek cytrynowy i gotujemy ok 5 min. Następnie grzyby odcedzamy i układamy w słoikach. Dodajemy plasterek cebuli, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angileskiego oraz ok 1/3 łyżeczki gorczycy.Wodę, sól, ocet i cukier zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy pieczarki i szczelnie zamykamy słoiki. Pasteryzujemy ok 20 min. Smacznego.